371 poze   44221 vizite

Nalba de padure - Althaea Officinalis - Nalba mare

Nalba: beneficii si proprietati

In scop terapeutic sunt folosite radacinile, frunzele si florile. Partile aeriene pot fi recoltate in perioada iulie-septembrie, cand inflorescentele sunt deschise. Radacinile pot fi recoltate in luna noiembrie sau martie, pentru ca in aceste luni sunt bogate in principii active.

Organele nalbei sunt bogate in mucilagii, substante grase, pectina, tanin, substante rezinoase si flavonoide, uleiuri volatile si derivati feolici. De asemena au in compozitie cantitati impresionante de saruri minerale.

Aceste substante confera nalbelor proprietati curative deosebite. Actioneaza ca agent antiinflamator, decongestionant si expectorant. Nalba are si proprietati antidiareice, imunostimulatoare si calmante asupra calilor respiratorii.

1. Preparatele cu nalba trateaza afectiunile stomacului. Compusii activi din plantele de nalba, actioneaza ca stimulatori ai sucurilor gastrice facilitand procesul de digestie. De asemenea au actiune antiinflamatorare si emolienta asupra mucoasei gastrice. Preparatele naturiste cu nalba sunt eficiente pentru tratarea indigestiilor si gastritelor.

2. Nalba – remediul eficient pentur tratarea afectiunilor respiratorii. Proprietatile antiinflamatoare, decongestionante si calmate sunt foarte apreciate in timpul bolilor respiratorii. Substantele active actioneaza eficient la nivelul arborelui bronsic, favorizeaza expectoratia si imbunatatesc respiratia. Ceaiurile de nalba sunt un preparat ce nu trebuie sa lipseasca din dulapul de medicamente in timpul sezonului rece.

3. Ajuta la vindecarea infectiilor urinare. Uleriurile volatile din compozitia nalbelor ajuta la dezinfectarea vezicii urinare, favorizand eliminarea bacteriilor care determina instalarea infectiilor. Cantitatea ridicata de mucilagii din preparatele cu nalbe ajuta la reducerea inflamatiilor locale. Astfel senzatiile neplacute de iritare si usturime sunt rapid atenuate.

4. Vindeca furuncrurile, abcesele dentare si amigdalita. Efectele antiseptice si antiinflamatoare ale plantelor de nalba sunt rapid resimtite de pacientii care utilizaeaza organele din nalba sub forma de cataplasam sau gargara.

5. Trateaza hemoroizii. Preparatele teraputice au un efect astringent si emolient la nivelul formatiunilor hemoridale. Substantele active din Althaea officinalis ofera elasticitate crescuta vaselor sangvine si impiedica formarea de dilatatii venoase noi.

Nalba: mod de utilizare si remedii naturiste

In curele terapeutice frunzele si florile de nalba pot fi utilizate sub forma de infuzie, cataplasma, decoct, macerat la rece.

1. Infuzia de frunze si flori de nalba este cel mai utilizat preparat terapeutic, si cel mai usor de preparat. Este eficienta pentru tratarea bronsitei, laringitei si a altor afeciuni respiratorii. Ceaiul de nalba se prepara astfel: peste 250 ml de apa clocotita de adauga 2 linguri de frunze si flori maruntite. Preparatul se acopera pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se consuma cand ajunge la temperatura camerei.

Infuzia concentrata, obtinuta din 4 linguri de iarba maruntita, poate fi utilizata pentru gargara, in tratarea abcesului si a amigdalitei.

2. Cataplasma este un preparat cu actiune externa. Este eficienta pentru tratarea furunculozei si a leziunilor cutanate minore. Se obtine prin zdrobire organelor proaspete.

3. Decoctul este un preparat concentrat cu puternica actiune asupra afectiunilor stomacale si hemoroidale. Se prepara prin amestecarea a 300 ml de apa rece cu 3 linguri frunze, flori maruntite de nalba. Preparatul se pune la foc, dupa ce clocoteste se pastreaza la foc mic pentru 10 minute. La final se strecoara si se pune la racorit. Se consuma cand atinge o temperatura agreata de pacient.

4. Maceratul la rece. Este un preparat bogat in principii active obtinut astfel: se amesteca o lingura de radacina de nalba maruntita cu 200 ml de apa rece. Peste acest preparat se adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu si se amesteca bine. Solutia se lasa la macerat pentru o ora, dupa care se strecoara. Se consnuma conform indicatiilor oferite de terapeut.
nalba 2
nalba 2
nalba 1
nalba 1
nalba 3
nalba 3
nalba 4
nalba 4
nalba 5
nalba 5

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.