371 poze   46941 vizite

Borago Officinalis

Descriere:

Limba mielului sau planta albinelor este una dintre cele folosite plante culinare de bunicile noastre pentru a face mese aratoase, cu un gust mai bun, fie ca este vorba de sosuri populare verzi, in salate sau garnituri sau pentru a rasfata copiii cu flori confiate. Aceasta planta de gradina antica emana un miros de castravete caracteristic, ceea ce face ca retetele sa fie mai gustoase, iar asta o transforma in cea mai utilizata planta in gospodarie.

Familia: Borabinaceae, genul: Borago. Denumirea stiintifica: Borago officinalis.
Planta este cunoscuta, de asemenea cu numele de floarea-stea, deoarece aceasta are cinci petale de culoare albastru in forma de stea.

Limba mielului este o planta anuala si ajunge la aproximativ 75-90 cm in inaltime. Acesta creste in abundenta peste tot in zonele muntoase salbatice din Europa de Est si in regiunile din Asia Mica.

Planta are frunze mari, ovale, de culoare verde inchis.
In general, frunzele sale sunt recoltate de la planta imediat dupa ce se formeaza mugurii de flori, dar inainte de inflorire. Frunzele tinere sunt folosite in salate in timp ce frunzele mai mari, mai imbatranite sunt utilizate ca verdeata. Cu toate acestea, cu cat planta devine mai batrana, frunzele se intaresc si incep sa capete un gust usor amar.

Cumparare si pastrare

Limba mielului trebuie sa fie proaspata pentru folosirea in salate si la gatit.
La cumpararea din piata, cauta frunze proaspete, cu tulpina robusta si suculenta si aroma delicata de castravete, care este emanata atunci cand veti tine planta la mica distanta. Ca si alte verdeturi, cum ar fi spanacul, limba mielului poate ramane in stare proaspata doar pentru cateva zile, apoi isi pierde aroma. In plus, spre deosebire de alte plante (cum ar fi oregano), frunzele uscate de limba mielului nu mai au aroma, asa ca folositile numai atata timp cat sunt verzi.
Evitati frunzele galbene sau uscate, deoarece acestea sunt lipsite de gust.

Pregatire si servire

Spala planta cu apa rece pentru cateva minute pentru a indeparta orice reziduu de pe suprafata ei. Indeparteaza partile dure, imbatranite si foloseste-le numai pe cele verzi si proaspete.

Iata cateva sfaturi preparare:

Adauga in salate pentru a conferii acestora un parfum usor de castravede proaspat.

Frunzele mature poate fi folosit ca o leguma verde in acelasi fel ca spanacul. Se amesteca bine cu alte verdeturi, fasole verde, morcovi, cartofi, rosii, etc.
Unii o adauga chiar si in limonada.

Florile de limba mielului sunt de cele mai multe ori date prin aluat si apoi fierte sau prajite si sevite alaturi de clatite sau inghetata, sau ca ornament pe torturi confiate.

Planta proaspata poate fi, de asemenea, adaugate la carnati, pizza si ca umplutura la puii lac uptor.
Ceaiul de limba mielului este foarte popular in tarile occidentale

Utilizari medicinale

In general, din semintele plantei se extrage omega 6 (acid gama linolenic). Acest acid gras omega 6 e recomandat in tratamentul de artrita, dermatita, simpromele pre-menstruale dureroase.

Ca infuzie, planta este folosita de cele mai multe ori pentru stimularea productiei de lapte matern de catre mamele care alapteaza. Ulei de Borago (Limba mielului)

Profilaxie
Planta contine anumiti produsi, care atunci cand sunt consumati in cantitati mari pot influenta functiile renale, aparand astfel un efect diuretic.
Datorita efectului sau diuretic, este recomandat in cure de slabire.
Limba mielului – Beneficii pentru sanatate

Limba mielului este una dintre plante medicinale si culinare foarte populare, mai ales in tarile mediteraneene. Planta contine mai multi fitonutrienti, minerale si vitamine, care sunt esentiale pentru o sanatate optima.

Partile plantei medicinale contine acizi grasi esentiali de tip acid gama-linolenic (AGL), de obicei, in concentratii de 17-20%. Acidul linolenic este un acid gras de tip omega-6 care joaca un rol vital in restaurarea starii de sanatate, in imunitate, pentru sanatatea pielii si mucoasei membranelor.

Planta de limba mielului proaspata are un nivel ridicat de vitamina C (acid ascorbic), furnizand 35 mg sau 60% din DZR la 100 g.
Vitamina C este una din cea mai puternica substanta antioxidanta naturala, ce ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism.

Planta mai contine si un nivel foarte ridicat de vitamina A (140% din DZR), si caroten. Impreuna, acestea actioneaza ca necrofagi cu rol de protectie impotriva oxigen-derivatelor radicalilor liberi si ale speciilor reactive ale oxigenului (SRO), care joaca un rol important in procesul de imbatranire si in diferite boli.

Vitamina A este cunoscuta a avea proprietati antioxidante si este esentiala pentru vedere. Acesta este, de asemenea, necesara pentru mentinerea echilibrului mucoasei membranelor si a pielii.
Consumul de alimente naturale bogate in vitamina A si caroten este recunoscut ca ajuta organismului sa se protejeze de cancer pulmonar si cancer al cavitatii bucale.

Planta are o cantitate mare de minerale, cum ar fi fier (41% din DZR), calciu, potasiu, mangan, cupru , zinc, magneziu.
Manganul este folosit de organism ca un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza.
Fierul este un factor important pentru co-enzima citocromoxidazei in metabolismul celular. In plus, fiind o componenta a hemoglobinei in interiorul celulelor rosii din sange, ea determina oxigenarea celulara.

Planta este una dintre cele bune surse de vitamine din complexul B, este bogata in special in niacina (vitamina B3). Niacina ajuta la scaderea nivelului de colesterol (LDL) din organism. In plus, are riboflavina (B2), tiamina (B1), piridoxina (B6), si folati in niveluri adecvate. Aceste vitamine functioneaza ca si co-factori in metabolismul enzimatic in interiorul corpului.
borago
borago
borago 2
borago 2
borago 3
borago 3
borago 4
borago 4
borago 5
borago 5

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.